Kjølevifter

Vi som har akvarium vet hvor lett det blir varmt i vannet på sommerstid. For å redusere temperaturen er det mange som bruker kjølevifter.Ved å blåse luft på vannoverflaten vil fordampningen øke. Fordampningen drar energi ut av vannet og dermed synker temperaturen.

Her vil jeg beskrive hvordan man enkelt kan lage seg viftekjøling for akvariet:

Ta utgangspunkt i kjølevifter for eksempel for PC’er. Disse viftene er drevet av 12V likestrøm og er derfor tilnærmet ufarlig dersom de skulle komme i kontakt med vann. Slike vifter kan du plukke ut av PC’er som folk ikke vil ha lenger. Dermed er de gratis.

Jeg har brukt en 24V vifteutgave som jeg hadde tilgjengelig. Skjær ut en pleksiglassplate som er stor nok til å ha plass til det antallet vifter du vil ha.

Legg så viftene på pleksiglasset og merk opp der det må borres for festeskruer. Merk også opp åpningen langs viftenåpningens innerkant.

Borr så opp festehullene i pleksiplaten og skjær ut åpningene for vifteåpningene. Skru fast viftene på pleksiplaten. Det skulle da bli seende slik ut:

Så må viftene kobles opp. Som man kan se av bildet under, har jeg valgt å sette en sukkerbit på der man kobler til strømforsyningen. Dette er gjort for at det skal bli enklere å legge opp ledningen fra 230VAC – 24VDC strømforsyningen. Viftene er så loddet sammen og loddingene er dekket med krympestrømpe for å unngå vanninntrengning og saltavleiring med påfølgende korrodering. Ledningene har så blitt stripset opp slik at de ikke skal henge og sdlenge eller komme inn i en av viftene.

Min ferdige viftemodul ble seende ut som på bildet under.

Her følger et par bilder til av viftene i bruk:

Som man ser av bildet, står pleksiplaten på glassavstiveren på den ene langsiden av karet og den er festet med en liten leningsstump i den bakenforstående finerplaten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s